Hoeveel energie kan je terugwinnen op de fiets?

Een vraag die velen zich stellen bij het regeneratief terugwinnen van energie in een auto. Elektrische auto's maken allen gebruik van regeneratief remmen.

Levert het wat op? Van verschillende experts heb ik begrepen dat theoretisch dit percentage vrij hoog kan zijn (±12%) als je maar veel in de stad rijdt (veel start en stops dus). Als je veel op de snelweg zit, zal de theoretische terugwinning marginaal zijn. Praktisch zitten er nog wat haken en ogen aan het terugwinnen, zoals verliezen in het opladen/ontladen. Je kan bij elektrische voertuigen de "remenergie" direct terugpompen in de batterij. Met een rendement van je electormotor (tevens generator) op 70% en wat laad en ontlaadverliezen komt dit uit op pak 'm beet 50%. Een voorbeeld is de Vectrix waarbij je regeneratief kan remmen door de gashandel de andere kant op te draaien:

4105_40605111115.jpg

[ref: Vectrix at gizmag.com, for more info see: at Eco-rally.com]

Mocht je nu een ouderwetse verbrandingsmotor in je auto of scooter hebben liggen dan wordt dit toch wat moeilijker. Daar zijn wel wat oplossingen voor, tijdelijk mechanische energieopslag in bijvoorbeeld vliegwielen of veren, zie ook de Porsche 911 hybride die dank zij de Kinetic Energy Recovery Systems (KERS) een boost van 200pk extra genereerd bovenop de 500pk van de motor. Voor rally rijden levert dit daadwerkelijk wat op en blijft hij al zijn concurrenten voor.

Hoe zit dat nu met tweewielers? Fietsers anticiperen op het verkeer en gaan onbewust met hun schaarse energie om. Scooteraars daarentegen doen juist het tegenovergestelde. Wat kost dat nou een extra litertje benzine maar wel sneller weg bij het stoplicht. Het lijkt alsof een scooteraar twee standen heeft: "vol gas" of "vol remmen". Daar moet toch nog wat te winnen zijn. In ieder geval kunnen we de remmen laten werken op de teruggewonnen energie zoals mooi wordt uitgelegd in de volgende Instructable:

Regenerative-Braking-for-Bicycle-Safety.jpg

1 opmerking:

  1. Just desire to say your article is as astonishing.
    The clarity in your post is simply nice and i could assume you are
    an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your
    feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.
    My site > best cash advance loans

    BeantwoordenVerwijderen